Foto: Butinox

Slik maler du huset riktig

  • Mal aldri i direkte sollys. Følg etter sola.
  • Nytt treverk må grunnes. Husk å mette endeveden.
  • Kledningen må være tørr. Mal ikke i fuktig vær, det kan gi skjolder.
  • Bruk pensel og rull av god kvalitet. F.eks. Jordan Ultimate-serien.
  • Vask kledningen med Butinox Husvask en gang i året. Da vil huset se nymalt ut i mange år.
  • Husk å påfør malingen fyldig. Husk å les baksideteksten på spannet nøye før du starter.

 

Butinox Futura Maling er halvblank høykvalitetsmaling som gir et dekkende, malt utseende. Malingen gir meget god værbestandighet og lang holdbarhet, i tillegg til langvarig farge- og glansstabilitet. Det gjør at huset ser nymalt og vakkert ut svært lenge. Faktisk gir Butinox Futura 12 års skriftlig garanti på farge og glans.

Butinox Futura Maling oppfyller nordiske miljøkrav og har fått tildelt miljømerket Svanen. Malingen lukter lite, har meget god dekkevne og er lett å påføre.

Butinox Futura Maling inneholder effektive midler mot overflatesopp og alger. Nytt treverk skal alltid først grunnes med Butinox Futura Grunning. Anbefales på nytt grunnet, tidligere beiset, dekkbeiset eller malt treverk. Benyttes også på trykkimpregnert, grunnet treverk. Kan også benyttes på metall.

NÅR MÅ HUSET MALES? – TIPS OG RÅD OM HVILKE TEGN DU SKAL SE ETTER

– Det å ta vare på huset sitt er den mest opplagte grunnen til å male. Det inngår i et nødvendig vedlikehold av boligen. Samtidig handler det også om at huset skal se pent ut. Et nymalt hus virker nyere og ser mer tidsriktig ut, nesten uansett arkitektur og farge, sier kategorisjef Anders Hvinden.

Når du skal male huset utvendig er det viktig at jobben gjøres riktig. Dersom du gjør et godt forarbeid, og en grundig jobb med maling av god kvalitet, kan det gå lenge mellom hver gang du må male. Derfor er det lurt å velge en maling eller dekkbeis med gode egenskaper og holdbarhet når behovet for å beskytte din største investering melder seg.

Forfall er dyrest

Kategorisjefen forteller at den tradisjonelt sett viktigste grunnen til at folk maler huset er vedlikehold. Men over tid kan det oppstå både tekniske og estetiske grunner til å male om. Det største tekniske argumentet til å male er når overflaten er skadet slik at kledningen vil ta skade av manglende vedlikehold.

– Forfall er dyrt – Vedlikehold koster litt, men forfall koster mye mer. For å unngå kostbare utbedringer, som at kledningen helt eller delvis må byttes ut, bør du undersøke fasaden årlig, sier han.

Solen er verst

Solen er malingens verste fiende. UV-stråler fra solen sliter på malingsfilmen, derfor vil de mest solutsatte sidene på huset ofte ha hyppigere behov for vedlikehold enn skyggesiden. Oppdager du skader i malingsfilmen kan dette være første tegn på at det er på tide å male huset på nytt eller i det minste utbedre skadene.

Skader og oppsprekking

Hakk og skader i malingsfilmen bør utbedres så fort som mulig, så vann ikke trekker inn i treverket og gir alvorlige skader med flassing eller avflaking.  Sprekker eller løse malingsflak bør man også være obs på. Disse kan bane vei for vann som kan skade kledningen. Det kan føre til store fuktbevegelser, mer oppsprekking og eventuell råte over tid.

Foruten de tekniske vedlikeholdsbehovene som kan skade konstruksjonen kan det også være fornuftig å følge med på eventuell falming og begroing. En tradisjonell oljemaling mister glansen fortere og er mer utsatt for svertesopp enn moderne akrylprodukter som Butinox Futura Selvrensende Maling og Butinox Futura Selvrensende Dekkbeis.

Butinox Futura maling

10 ltr.

Kun kr. 1298,-

Butinox Futura selvrensende maling

10 ltr.

Kun kr. 1798,-

Butinox Husvask og kraftvask

1 ltr.

Kun kr. 98,-

2,5 ltr.

Kun kr. 198,-